eke2015
eke2015
Fejléc

Előre is köszönjük, hogy pár percet szánsz segítségre, adód 1%-a sokat jelent.

Adj, azért hogy mi is segíthessünk.

 

1%-os nyilatkozat itt tölthető le.

Az EKE adószáma:18730142-1-02 

EKE bakszámlaszám: 11731025-20001405-00000000 /OTP Bank/ Elérhetőségünk: eke.eke2015.gmail.com +36/20/433-6332

https://www.facebook.com/groups/eke2015

 

 

 
Menü
 
Kapcsolat
 
Társalgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Támogatás az EKE-től
 
Segítség az EKE-nek
 
Partnereink
 
Toborzás
 
Média
 
Linkek
 
Pályázatok
 
BLOG EKE

Útmutató nonprofit szervezetek részére – SZJA 1% fogadása

2018.01.16. 10:32, eke2015
Útmutató nonprofit szervezetek részére – SZJA 1% fogadása

Útmutató nonprofit szervezetek részére – SZJA 1% fogadása

 

Útmutató az 1%-os jogosultságról, a gyűjtés feltételeiről és körülményeiről, beszámolásáról.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie annak a civil szervezetnek, amely részesülni akar az 1 %-ból?
Szerepeljen a NAV regisztrált civil kedvezményezettek listájában! http://nav.gov.hu/nav/szja1_1/regisztralt_civil_kedvezmenyezettek_2017

 

Komposztálásról bővebben

2017.09.14. 14:48, eke2015
Komposztálás és előnyei

A komposzt fogalma:

komposztáló

·        A komposzt olyan szerves trágya, amely szilárd és folyékony szerves hulladék anyagokból, továbbá célszerűség szerint hozzájuk kevert ásványi anyagokból, lebomlási folyamatok útján alakul ki.

·        A komposzt tulajdonképpen „mesterséges” humusz. Sötétbarna színű, erdei talajra emlékeztető szagú, a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmazó, földszerű anyag.

 

Műtrágya vagy komposzt?

Napjainkban olyannyira elterjedt a műtrágya használata, hogy a földjeink minősége fokozatosan leromlott, lecsökkent a szervesanyag tartalmuk.

Mindazok a tápanyagok, amelyeket a növények gyökerei nem tudtak rövid idő alatt felvenni, a lehulló csapadékkal bemosódtak a talaj mélyebb rétegeibe. A komposztálás során keletkező humuszanyagokban a tápanyagok kötött formában vannak jelen, amelyeket a növények folyamatosan tudnak felvenni.

A komposztálás előnyei:

A hulladék rövid úton a saját komposzthallomra juttatható, és a kész komposztot sem kell messzire vinnünk.

Nincs szükség drága berendezésekre – legtöbbször a már meglévő kerti szerszámok is elegendőek.

Kevesebb boltba vett trágyát, talajjavító anyagot és tőzeget kell felhasználnunk.

A hobbikertész azzal, hogy maga végzi a komposztálást, a megfelelő hulladékok kiválasztásával kedvezően befolyásolhatja a komposzt minőségét.

Sok kerti és konyhai hulladék komoly műszaki és anyagi ráfordítás nélkül, környezetbarát módon a saját kertünkben komposzttá alakítható

A komposzt talajra való hatása:

Javítja a talaj szerkezetét, és így biztosítja a levegőzést

Sötét színe miatt gyorsabb a talaj felmelegedése

A benne lévő humuszanyagok vagy tápanyagok olyan formában vannak jelen, hogy azt a növények könnyen fel tudják venni

A talajnak javítja a vízmegkötő képességet (tehát javul a vízháztartása)

Nő a talaj biológiai aktivitása

Mi kerülhet bele a komposztba:

A konyhából és a háztartásból:

A zöldségtisztítás hulladékai: - krumpli-és gyümölcshéj, káposzta és salátalevél, a tojáshéj, kávé és a teazacc, elhervadt virág, a szobanövények elhervadt levelei, a fahamu, faforgács, a növényevő kisállatok ürüléke a forgácsalommal együtt, toll, szőr, a természetes alapanyagok, gyapjú, pamut, lenvászon maradék stb.

A déligyümölcsöket:

 A déligyümölcsöket gyakran rothadásgátló anyagokkal kezelik, ezért célszerű ezeket jó alaposan megmosni vagy hagyjuk ki a komposztból!

A kertből:

 Kerti gyomok lehetőleg virágzás előtt, a lomb, tűlevél szalma az összeaprított ágak, gallyak, az elszáradt egynyári virágok, palánták, lehullott gyümölcsök stb.

A füvet:

Nagyobb mennyiségben előbb szárítsuk meg, nehogy összetapadva rothadni kezdjen.

Az örökzöldek:

   Az örökzöldek egyes fajtáit csak szárítva lehet komposztálni.

Mi nem kerülhet bele a komposztba?

Mi kerülhet a komposztba? EKE Pécs

Fémet, üveget, műanyagot ne tegyünk a komposztálóba. Nem javasolt a húsfélék és a zsiradékok felhasználása. A csontok nagyon nehezen bomlanak, ráadásul a legyek is nagyon kedvelik őket, kellemetlen szagokat is áraszthatnak.

. A húsevő állatoktól származó almot sem szabad komposztálni a fertőzőveszély miatt.

Az utak mentén a nagy autóforgalom miatt, szennyezett lehet a növényzet, ezért az itt lekaszált füvet vagy más növényi maradványt ne tegyünk a komposztba.

A beteg növényeket sem célszerű bele tenni a komposztba, de azért vannak kivételek (Beteg növények esetében szakemberhez kell fordulni!)

 

A komposztálás fázisai:

komposzt érése során különböző fázisokat figyelhetünk meg, amelyeket - leginkább a hőmérséklet változása alapján - négy fő szakaszra különíthetünk el:

1.   bevezető szakasz

2.   hőszakasz

3.   közepes hőmérsékletű szakasz

4.   kihűlési (érési) szakasz.

E négy szakasz hosszát elsősorban a komposztálás intenzitása és az átforgatások száma határozza meg.

 

A komposztképződés és befolyásoló tényezői:

Oxigénszükséglet:

A komposztálásnál mindent el kell követnünk, hogy jó oxigénellátást biztosítsunk.

A mikroorganizmusok két féle módon tudják az oxigént felvenni:

      - a levegő oxigénjéből és a szerves vegyületek oxigénjéből vonják el.

 Ha a nyers komposzt levegőztetése nem megfelelő, akkor nem kívánatos anaerob baktériumok szaporodnak el benne, ennek következtében a komposzt bűzlő, rothadó anyaggá válik.

A jó szellőzés érdekében a komposztot soha nem szabad gödörbe rakni.

 

Nedvességtartalom:

    A komposztálás során a víz is igen fontos tényező Ha nagy a nedvességtartalma a komposztnak akkor a víz kiszorítja a levegőt, és nem lesz elegendő oxigén a rendszerben. Ha kevés a nedvesség, akkor a mikroorganizmusok szaporodása megáll (ez a lebomlás leállását jelenti

Szén / Nitrogén arány:

A mikroorganizmusok normális életműködéséhez megfelelő mennyiségű szénre és nitrogénre van szűkség. Az optimális szén/nitrogén arány 25-30:1. Ha sok a széntartalom akkor a komposztálási folyamat lelassul, ha a nitrogénből van több az optimálisnál, akkor ammónia keletkezik.

 

 

 

 

 

 

Komposztálás ismertetése

2017.09.14. 14:00, eke2015
Komposzt készítés

Komposztálás ismertetése:

komposztáló

RÖVID JELLEMZÉS

A komposztálás során tulajdonképpen egy természetes körfolyamatot utánozunk. A folyamat során szerves (főleg növényi) hulladékból a növények számára felvehető tápanyagokat tartalmazó, magas humusztartalmú komposzt keletkezik.

 

SZERVES HULLADÉKOK ÉS A KOMPOSZT

Komposztálás szerves hulladék körfolyamata.

Komposztnak nevezzük azt a morzsalékos, sötétbarna színű földszerű, magas szerves anyag tartalmú anyagot, amely szerves hulladékokból, maradványokból elsősorban mikroorganizmusok tevékenységének hatására jön létre, megfelelő hatások mellett (oxigén, nedvességtartalom). Talajjavításra, tápanyag-utánpótlásra közvetlenül felhasználható.

A komposztálás tulajdonképpen természetes folyamat, melynek során a szerves anyagok különböző mikroorganizmusok (elsősorban gombák és baktériumok) segítségével tápanyagokban gazdag talaj-utánpótlássá, azaz humusszá alakulnak. Ahogyan az erdőben lehullott falevél, kidőlt fa vagy a fészekből kiesett tojáshéj idővel visszakerül a körfolyamatokba, úgy az általunk otthon "előállított" gyümölcshéj, összegereblyézett falevél, használt gyufa is visszatalálhat a természetbe.

 

Komposztálni bármely kertben, hétvégi telken lehet. Nem kell hozzá se drága berendezés, se hosszú órák sokasága, elegendő egy félreeső hely és egy kis odafigyelés. A városok lakótelepi lakói viszont nem komposztálhatnak az erkélyükön, ezért az általuk termelt szerves hulladék vagy a kommunális hulladéklerakóra vagy égetőbe kerül. A lerakókon a szerves anyag bomlásnak indul, melynek során különböző gázok (elsősorban metán) keletkeznek. A felszabaduló metánt lehet hasznosítani, ennek bevezetése több helyütt is megvalósulóban.

 Az égetők nem örülnek a sok szerves anyagot tartalmazó hulladéknak, mert ezek - magas víztartalmuk miatt - rontják az égés hatásfokát.

Fontos lenne tehát, ha mindenhol meg tudnánk oldani a szerves anyagok különgyűjtését. Ez valószínűleg egy komposztüzem és zárt konténerek kihelyezésével működne is - igaz, ezeket a gyűjtőket - a gyors bomlás miatt- gyakrabban kellene üríteni.

 

Hogyan komposztáljunk?

A komposztáláshoz félreeső, árnyékos helyre van szükség. Ha találunk ilyet a kertben, telepítsünk oda egy levegősen rakott komposztkeretet, melybe időről-időre beleönthetjük a konyhából és ház környékéről származó szerves hulladékokat.

Tulajdonképpen a legtöbb növényi eredetű hulladékot komposztálhatjuk. Ezek például lehetnek: zöldség- és gyümölcsmaradékok, kávézacc, teafű, virág, fű, falevél és ág, fahamu, festetlen papírszalvéta és törlőkendő (nem sok). Ezen kívül kisebb mennyiségben tojáshéj is belekeverhető.

Amit viszont tilos a komposztba dobni: beteg növényi maradvány, indás vagy futónövények szára, tarack, citrusfélék - pl. narancs, citrom - héja (mert ezeket tartósító- majd érlelőszerekkel kezelik), gesztenye/dió/tölgy/platán levele (ez utóbbiak nehezen bomlanak, velük mérgező anyagok kerülhetnek a komposztba), főtt étel (legfeljebb csak kis mennyiségben, de hús semmiképp sem).

 

Az érési folyamat szempontjából fontos mindezen anyagok rétegezettsége:

·         alul szálas, laza hulladék legyen (pl. ágdarabok),

·         majd jöhet vegyesen a kerti (40%) és háztartási (60%) maradvány.

A nyersanyagok egy része komposztálás előtt valamilyen előkezelést igényel, ilyen az őrlés, aprítás, préselés. A jobb komposztminőség, ill. a biztonságosabb érés miatt sokszor adalékanyag (pl. agyagőrlemény, agyagos talaj, kőzetliszt, mész) felhasználására van szükség. Ezekkel javulhat a komposzt ásványi anyag tartalma, az érés során csökkenthető a tápanyagveszteség.

 

A komposztálás szakaszai

komposzt érése során különböző fázisokat figyelhetünk meg, amelyeket - leginkább a hőmérséklet változása alapján - négy fő szakaszra különíthetünk el:

1.    bevezető szakasz

2.    hőszakasz

3.    közepes hőmérsékletű szakasz

4.    kihűlési (érési) szakasz.

 

Munkáink 2017 első negyedévében. Összefoglaló.

2017.05.01. 17:25, eke2015
Munkáink 2017 első negyedévében. Összefoglaló.

Ismét eltelt egy negyedév

 

Az Egészségünkért & Környezetünkért Egyesület tagjai most se tétlenkedtek.

 

Adomány gyűjtéseket szervezünk Pécsett a Kincses Tescoban gyűjtöttünk.

2016.12.10. 13:22, eke2015
Tartós élelmiszereket, édességet, játékot gyűjtöttünk

 

Adományt gyűjtöttünk a Kertvárosi Kincses TESCOBAN, Pécsett.

 

Kedves ismerősök, a mai napon,

Egészségünkért & Környezetünkért Egyesület adományt gyűjtött, közösségi szolgálatos diákokkal a kertvárosi hátrányos helyzetben élő családoknak Pécsen a Kincses Tescoban, mindenkinek köszönjük, aki adott.  Az adományokat, a védőnői szolgálattól kapott címekre juttatjuk el jövő héten, hétvégén. Előtte a gyűjtést szeretnénk megismételni, mert sajnálatos módon, a mai napon 4 szervezet gyűjtött, ebből 2-nek volt engedélye a gyűjtésre a TESCO területén. Véletlenül a arra a napra kaptunk mi is engedélyt, amikor a Vöröskeresztesek is gyűjtést szerveztek. A Katolikus Karitász is jött gyűjteni és a Krisnások is gyűjtöttek a parkolóban. Ezért, nagyon kevés adomány gyűlt össze. A megismételt gyűjtés 2016. december 15.én délután 16 órától lesz 19 óráig a helyszín változatlan. Köszönjük, a segítséget, a családok nevében is.

 

 

 

Elejére | Újabbak | Régebbiek | Végére |
 
idő
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Események
 
Hírek, cikkek
 
Pályázatok
 
Munkáink
 
számláló
Indulás: 2015-12-10
 
Blog
Friss bejegyzések
2018.01.16. 10:32
2017.09.14. 14:48
2017.09.14. 14:00
2017.05.01. 17:25
2016.12.10. 13:22
2016.12.01. 13:20
2016.10.07. 22:11
2016.09.20. 08:39
2016.08.04. 07:50
2016.06.17. 21:49
2016.05.25. 12:58
2016.04.30. 19:22
2016.04.10. 21:26
2016.03.25. 11:10
2016.03.07. 08:58
2016.03.03. 19:18
2016.02.14. 21:37
Friss hozzászólások
 
Naptárt
2018. Január
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 

EKE bakszámlaszám:

11731025-20001405-00000000 /OTP Bank/

Elérhetőségünk:

eke.eke2015.gmail.com

+36/20/433-6332

Follow Erika's board Egészségünkért & Környezetünkért Egyesület on Pinterest.

google-site-verification: googleecae534b01ad3d2f.html